Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vleugels Hilda


Contact en info: Adres: / Tel: /
E-mail: hilda.vleugels@telenet.be Website: http://www.hilplays.com/
Amor op wielen
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Terwijl haar pa weduwnaar op zoek is naar een nieuwe relatie, droomt Valerie, die in een rolstoel zit, van een romance.
De nieuwe postbode is wel een vriendelijke jongen, maar de vonk slaat niet over. Dan komt Pierre, een keiknappe bink, op de proppen en Valerie wordt hopeloos verliefd op hem. Na allerlei complicaties: een afgeknipte broek, een gedeukte Ferrari, een hitsige hond, enz., valt Pierre echter tegen.
In een zotte bui zet Valerie een knotsgekke annonce op het internet. Kort daarop duikt Billy op: een internetfreak met dito woordenschat. Hij beantwoordt aan de eisen die Valerie in de annonce stelde: ‘ruig, woeste haargroei, ooglapje, Schotsrokje, doedelzak, spierballen, directeur van een melkfabriek en zo heet als een hoogoven’.
Maar hij is niet bepaald wat Valerie zich had voorgesteld. Waar blijft toch die knappe ridder uit haar dromen?

Decor: woonkamer


Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Avé René
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
René, suppoost in een historisch museum, voelt zich uitgeblust. Af en toe praat hij tegen de beelden van Claudius, Agrippina, Nero en Maxima de Vestaalse Maagd. Was hij toe maar geboren, zijn leven zou boeiender geweest zijn. De beelden horen zijn verzuchting. Wat zou het leven van hun suppoost boeiender maken? Feesten? Schransen? Of een vrouw? De beelden willen René helpen en ze manifesteren zich in zijn verbeelding. Ans, een leerkracht, wil in Renés zaal een aanschouwelijke les komen geven. De beelden zien in Ans meteen een potentieel lief voor René. Maar er is ook nog een bereidwillige poetsvrouw. Als René de Romeinse paardenrennen illustreert, wil ze zelfs paard spelen. Bij de voorbereidingen en repetities voor de aanschouwelijke les zwaait Ans de plak. Tegen de zin van René laat ze het beeld van Maxima naar de Germaanse zaal afvoeren. En dat terwijl René een beetje verliefd was op ‘zijn ‘ Vestaalse Maagd. Maxima komt evenwel terug, met een verloofde: Bobbelix, de ruige Germaan. En Renés leven wordt met de minuut boeiender…

Decor: de Romeinse zaal in een historisch museum


Uitgegeven bij: Bib. Hasselt, Opendoek, of downloaden op http://hi
De geremde feeks
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Petra en Johan kijken naar het tv-spel “de geremde feeks”. Ze leveren commentaar en leven intens mee.
Het stuk speelt zich af ten huize van Natalie en Robert, waar regelmatig een haar in de boter zit.
Voor hun huwelijksverjaardag nodigt hun dochter een druïde uit die via een orakel vrede in huis moet brengen. De druïde, met een groot ego maar niet de snuggersten, roept voor de gelegenheid Hera en Zeus op. Natalie krijgt van “de goden” de raad om voor zichzelf op te komen. Prompt zet ze een helpdesk op. Ze wordt een “tante Kaat” voor mensen met seksuele problemen. Huishoudelijke taken zijn niet meer aan haar besteed. Ze doet wat ze wil. Zo telt ook Roberts verbod van aan de deur te kopen niet meer. Mama Rumba, een dame die “suidafrikaanse kuns” verkoopt, mag wél binnen. Als mama Rumba dan nog een voodoopriesteres blijkt te zijn, gaan de poppen pas goed aan ’t dansen.

Decor: woonkamer


Uitgegeven bij: De auteur: http://hilplays.com/feeks.htm
Een moordgriet
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 3 heren, 1 mannelijke figurant
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Sylvain Vreborgs, beroemd romanschrijver en gegeerd vrijgezel, is het beu om door de vrouwen als dekstier behandeld te worden. Trouwen is hét paardenmiddel om aan die opdringerige vrouwen te ontkomen, meent hij. Maar zijn vriend Freddy houdt hem constant de ongemakken van het huwelijksleven voor. Dus, besluit Sylvain fictief te trouwen. Om iedereen in zijn huwelijksstatus te doen geloven, moet Sylvain zich in bochten wringen. Hij deinst er zelfs niet voor terug om Linda, zijn ongecompliceerd vriendinnetje, in te schakelen. Hij laat haar aantreden als zijn (brutale) kuisvrouw, of zich voordoen als zijn vrouw. Linda’s metamorfoses openen echter Sylvains ogen: hij is verliefd op Linda! Van dan af ensceneert hij hooglopende ruzies met zijn “vrouw”, want hij wil scheiden! De intriges stapelen zich op.
En het wordt nog erger wanneer de commissaris binnenvalt met de mededeling “Sylvain Vreborgs, uw vrouw is vermoord.” …


Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Ge moogt hem hebben
Genre: Komedie
Voor: 6 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Moeder nodigt haar drie dochters met echtgenotes uit voor een weekend. De echtparen sloven zich uit om de indruk te geven dat ze gelukkig getrouwd zijn. Maar als moeder laconiek aankondigt, dat pa er met zijn secretaresse vandoor is en zij er niet om treurt, geven de dochters toe, dat zij hun echtgenotes ook beu zijn en er van af willen. Ze werken plannen uit om de mannen op heterdaad op overspel te betrappen. Ze schakelen een knappe vriendin en de Hollandse huishoudster in. Lopen de mannen in de val? Jeetje! Het loopt voortdurend verrassend anders af!

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Glazen bol en koffieprut
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Alvorens op vakantie te gaan, consulteren drie dames een waarzegster. Ze beklagen zich over hun echtgenotes. Madame Blanche geeft advies.
Pascale, getrouwd met een betweter, moet het hulpeloos vrouwtje spelen en haar vent altijd gelijk geven.
Ursula moet bij haar luie man in staking gaan.
Voor Marjan, getrouwd met een pessimist, zijn er twee mogelijkheden: scheiden... of hem vermoorden.

Samen op vakantie blijkt al snel dat de onhebbelijkheden van hun echtgenotes op de zenuwen werken. De dames besluiten collegiaal om de raadgevingen van de waarzegster toe te passen.
Die ommekeer zorgt voor hilarische toestanden.

Ook al zijn de situaties een beetje uitvergroot (het is tenslotte een dolle komedie) ze zijn uit het leven gegrepen en heel herkenbaar.

Decor: camping met 3 caravans of 3 chalets

Uitgegeven bij: Almo
Klara Klodder
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 3 heren, 1 figurant
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Gravin Klara woont met haar zuster Axelle en dochter Gabriëlle in een kasteel. Gabriëlle is een ambetant joch. Alleen tegen de opgezette uil is ze vriendelijk. (Waarom?)
Axelle is ook al zo chagrijnig. (Waarom?)
Om de frustraties te ontvluchten schildert Klara. Ze geeft schildercursussen, want geld is broodnodig.
Er arriveren vier cursisten. Een van hen, Nicole, is erg geïnteresseerd in het kasteel. Klara is op haar hoede. Ze alarmeert haar zuster. Die suggereert boobytraps! (Waarom?)
Nicole krijgt op haar zoektocht heel wat tegenwind. (Wat zoekt ze?)
Een reuzenspin, spoken, toverspreuken, een geraamte, Dracula… het lijkt wel een spookkasteel.
Nicole vraagt hulp aan Pieter de computernerd. Samen gaan ze op ontdekking. Wat niet eenvoudig is door de obstructies van de adellijke zussen en de dochter.
Nicole bereikt haar doel. De verrassing is groot, zowel voor Nicole als voor Gabriëlle.

Decor: Kamer in een kasteel, nu schildersatelier

Uitgegeven bij: De auteur
Maar vent toch
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 1 hond
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Victor is een oudere gentleman-bedrieger, gespecialiseerd in het inpalmen en oplichten van rijke, adellijke dames. Op gezette leeftijd gekomen (met buikje) blijken minder jonge dames voor zijn charme te vallen. Hij besluit een jonge partner op te leiden die de oudere tantes moet aanpakken. Hij stuit op Bavo...
Bavo is wel een geboren versierder, maar op zijn manier. Van galanterie heeft hij geen kaas gegeten.
Alvorens Bavo op te leiden, onderwerpt Victor hem aan een proef, namelijk barones Rachel de la Jaretelle verleiden. Bavo slaagt in de opdracht en boekt "in 't zwart" zelfs een extra verovering op gravin Catharina. Maar dan verschijnt Babette...
Bavo wordt tot over zijn oren verliefd op de knappe, rijke Babette. Maar Victor wil haar voor zijn rekening nemen. Beide heren gaan een weddenschap aan: wie van Babette 3 miljoen kan aftroggelen en een nacht met haar kan doorbrengen, wint.
Voor Bavo wordt het afsloven: de gravin én de barones aan 't lijntje houden én Babette inpalmen. Bovendien gooit Victor zoveel mogelijk roet in het eten...Groot is de verrassing over de manier waarop de lieve Babette uiteindelijk de twee heren voor schut zet.

Decor: Tuin voor een herenhuis

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Milleke Van Heule
Genre: Komedie
Voor: 6 dames, 4 heren, 2 honden (figuranten)
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Dierenarts Cathy Vandoren woont bij haar mannenhatende moeder en guitige grootmoeder.
Als de meid een aanval van hysterie krijgt, moet dringend voor een andere meid gezorgd worden. Het interim bureau stuurt daarom Milleke, een filosofische, volkse goedzak.
Dat moeder geen mansvolk in huis wil, wimpelt hij af met de wet: gelijkheid voor alle seksen. Hij mag beginnen werken, maar krijgt een streng huishoudreglement: als hij drie dingen breekt, wordt hij afgedankt.
Bij grootmoeder staat Milleke meteen in de gunst. Maar met moeder en Cathy wil het niet boteren.
Toch zal Milleke er meer dan drie weken werken, er het ene probleem na het andere oplossen en per slot van rekening voor zowel de klanten als voor de huisbewoners de zon doen schijnen.

Alle toneelstukken van Hilda Vleugels kan u integraal lezen op het internet. http://www.hilplays.com


Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Satan's vuile was
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 4 heren, 1 figurant
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Katrien, een naïeve bediende in een reclamebureau, wordt door de directeur uitgebuit. Maar in het nauw gedreven, pronkt hij met haar: “Zij zou zelfs reclame kunnen maken voor de duivel!” En dan arriveert Satan. Hij is de laatste tijd niet zo populair en is dringend aan publiciteit toe. Katrien zal zijn reclamecampagne verzorgen. Satan komt met sterke argumenten, ja zelfs met deugden aandraven. Stilaan palmt hij Katrien in. Wanneer het gesar van haar collega’s de spuigaten uitloopt, geeft hij haar een leerrijk visioen cadeau. Daarin is Katrien Cleopatra; de directeur en collega’s zijn haar slaven. Katrien leert van zich afbijten. Ze ontpopt tot een koele dame, die haar collega’s met ijzeren hand dirigeert. Maar is ze gelukkig? En wat met Joske, die haar zo graag ziet?
De integrale teksten van alle komedies van Hilda Vleugels staan op internet: http://www.hilplays.com


Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Tomate-crevettes zonder crevettes
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 6 heren, 1 kind
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jef, een opvliegende frituuruitbater, kan het vrijpostig gedrag van zijn klanten niet meer aan. Alles ergert hem: de krenterigheid van de dorpsfotograaf, de brutaliteit van een volksvrouw, de aandacht van een onderwijzertje voor zijn dochter, de vrolijkheid van een rap-dansende neger. Tot de vrijpostigheid van twee Hollandse punkers de deur dicht doet en Jef een woedeuitbarsting krijgt. Een leerling-verpleegster raadt Jef aan alles door een rose bril te bekijken. En Jef ondergaat letterlijk en figuurlijk een metamorfose. Hij lacht en zwanst. Maar stelt toch weer de zenuwen van de anderen op de proef.

Alle werken van Hilda Vleugels staan integraal op het internet http://www.hilplays.com


Uitgegeven bij: Almo
Varkens met stress
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Buiten een stopcontact en een radio is op de boerderij van Frans en Marie geen comfort.
Vier toeristen komen er werken om te ontstressen. Ze hebben twee dingen gemeen: 1) ze zijn gestresst 2) ze kennen geen jota van de boerenstiel.
Alles loopt dus uit de hand. De stallen witten, boontjes plukken, varkens voeren, aardappelen aanaarden, koeien melken, de sloot uitbaggeren...
De afspraak was, dat de gasten er zouden leven zonder comfort. Toch halen ze sporadisch elektrische apparaten boven. Ze bewegen er Marie zelfs toe om stiekem wat elektrisch huismateriaal aan te kopen en te dromen van een ijskast. Maar Frans blijft bij zijn standpunt: hier komen geen elektrische toestellen!
Na tien dagen zijn de gasten ontstresst. Maar Frans geraakt nu over zijn toeren. Vooral als de gasten een plan opzetten om te bekomen dat Marie een ijskast krijgt. Ze pakken de boer op zijn zwakste punten: zijn radio en zijn beesten.

Decor: woonkamer in een boerderij


Uitgegeven bij: De auteur: http://www.hilplays.com/varkens.htm
Oud ja, maar nog niet versleten
Genre: Komische detective
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De vermaardheid van het Zwitsers hotel “Im weissen Nudel” taant. Alles lijkt er oud en versleten: het meubilair, de lift, ja zelfs de liftboy. Samen met zijn trouwe receptioniste, probeert de directeur de faam van zijn hotel hoog te houden. Schatrijke gasten logeren er niet meer.
Er verblijven nu eenvoudige toeristen: een goedlachse bombardonspeler van een Belgisch Tyrolerbandje, een verlegen vertegenwoordiger, een macho met playboy allures, een felle feministe en een lieve oude juffrouw. Dan arriveert de exentrieke Spaanse barones Nana Dolores. Samen met een fortuin aan Zwitsere franken brengt ze speurderswerk mee. Ze wordt gechanteerd. Maar vooraleer die zaak opgelost wordt, gebeurt alweer een misdaad. En iedereen lijkt verdacht! Wie lost dat alles op? Niet alleen de personages!

Alle stukken van Hilda Vleugels zijn on line te lezen. Zie http://www.hilplays.com


Uitgegeven bij: Almo
Terug naar boven

Deze pagina is al 2949 keer bekeken.