Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Van Gestel Willy


Contact en info: Adres: / Tel: 093574854
E-mail: willy.vangestel@telenet.be Website: http://willyvangestel.wix.com/toneelteksten
Joris en Jorien
Genre: Tragikomedie
Voor: 4 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Joris en Jorien vormen samen een gelukkig stel en hebben alles over voor elkaar. Toch kan Joris zijn belangstelling voor hun alleenstaande buurvrouw, die in een caravan leeft, maar moeilijk verbergen.
Als Emma, het knappe jonge nichtje van Jorien, een poosje bij hen intrekt wordt het er niet beter op. Zelfs de woordkramerij van de inwonende en dementerende moeder van Joris gooien kolen op het vuur. Jaloezie steekt de kop op als Joris zijn werk verliest en Jorien lovend is over de geslaagde carrière van Teun, de ‘friend with benefits’ van Emma.
Maar niets is wat het lijkt want iedereen toont zich alleen maar van zijn beste kant, tot het moment dat dit niet langer kan en de maskers afvallen.
Door drie generaties onder één dak samen te brengen vertelt dit toneelstuk hoe de vorige generatie bepalend is voor de relaties binnen de volgende.

Uitgegeven bij: De auteur
Venus
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 4 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Twee acteurs op leeftijd zijn goede vrienden. Maurice is goedlachs, vriendelijk en een levensgenieter terwijl Ian een mopperende hypochonder is. Ian verheugt zich op de komst van zijn 25-jarig nichtje Jessie. Maar het klikt niet met een meisje dat zuipt, weinig ambities heeft en grofgebekt is. Wel raakt ze gecharmeerd door de warme persoonlijkheid van Maurice.

Impotent geworden door prostaatkanker voelt Maurice zijn einde naderen en neemt hij op geheel eigen wijze afscheid van zijn ex en zijn vriend Ian. Ook zoekt hij steeds meer toenadering en warmte bij Jessie.

Zal het jonge meisje, zijn Venus, hierin meegaan? Is de jarenlange vriendschap met Ian daar tegen bestand? En wat denkt zijn ex van dit alles?


Uitgegeven bij: De auteur
De Madonna en de hoer
Genre: Toneelspel
Voor: 2 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In dit (realistische) verhaal zit Odin, het mannelijke hoofdpersonage, gekneld in het tijdsgewricht tussen een puriteins katholiek verleden en het huidige seksueel consumentisme. Odin vereert zijn echtgenote Helena als was ze een heilige, zijn Madonna. Uit liefde voor haar verdringt hij eigen seksuele verlangens in een poging haar niet te verlagen tot hoer. Dat zou immers het beeld van zijn Madonna, de reden van zijn liefhebben, vernietigen. Zijn onbevredigd verlangen richt zich onweerstaanbaar op Helena’s nichtje Tine, een vrijgevochten seksueel actieve jonge vrouw. In de ogen van Odin een hoer. Binnen dit spanningsveld handelt Odin behoorlijk neurotisch tot deviant. Schuld- en minderwaardigheidsgevoelens duwen hem in de rol van de underdog. Het zijn sterke vrouwen die dit madonna-hoer complex weten te overwinnen.
Partnergeweld, met 52 aangiftes per dag, neemt eerder nog toe dan af. In die zin is het wenselijk, zelfs noodzakelijk, dat dit toneelstuk zijn weg vindt naar het publiek. Door een komische toets hier en daar wordt het stuk nooit zwaar op de hand of melodramatisch. Uitermate geschikt voor een toneelgezelschap en een publiek dat naast amusement ook diepgang weet te waarderen.

Decor: een gewone huiskamer

Uitgegeven bij: De auteur
Terug naar boven

Deze pagina is al 1597 keer bekeken.