Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Lambrechts Juul


Contact en info: Adres: Scheeveld 6, 2870 Puurs Tel: /
E-mail: studeont@lambrechts-group.be Website: /
Den tore van Bazel
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Heibel tussen de generaties is van alle tijden en op familiaal niveau zelden gewelddadig. Hier gaat het om drie koppels met agrarische roots, die met aard en hebbelijkheden model staan voor hun leeftijd, 20–40–60 zeg maar. Doorsnee–mensen hebben nooit volledig gelijk of ongelijk; schuld is altijd verdeeld. Kleine contrasten en misverstanden kruiden het leven. De boer op jaren, werkbeest en filosoof. De zoon die van zweetgeld mocht studeren en er een dikke nek van kreeg. De werkloze kleinzoon hokt samen met een viriel kindvrouwtje, leeft met haar van dopgeld, stoeierij en friet. Grootvader en het deerntje lijmen de familiale scherven pienter en olijk. Echte wijsheid ontmoet de jeugd met een knipoog en een kwinkslag.

Uitgegeven bij: Almo
Leuke Mie
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De buurschap van een conservatieve ambtenaar en een militante metallo loopt door distels. Pikanterieën zijn zelden uit de lucht, tot slaande ruzie komt het nooit. Politiek fanatisme is voor humorlozen en die zijn ter plaatse in de oppositie. In de scheidingshaag tussen de twee percelen is een gerieflijk contactgat en verder houdt de tweede generatie het water woelig maar ondiep. De ambtenaar heeft een bungalow in aanbouw, doch wil op de valreep niet verhuizen. De huisarts en de kapelaan lijken lang niet op mekaar. Lichaam en geest hebben dan ook eigen specifieke noden en redmiddelen. Twee pittoreske gezinnen staan model voor een dorpsgemeenschap met zijn dagdagelijkse perikelen en ongeschreven compromissen.

Uitgegeven bij: Almo
Zacht hooi in een warme stal
Genre: Drama
Voor: 3 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een gezond landbouwbedrijf wordt ontwricht voor de aanleg van een wegencomplex. De ontredderde exploitanten zoeken enige materiële compensatie door clandestien drankslijten en smokkelzaakjes met mobiele passanten van allerlei slag. Een aristocraat uit de omgeving, tijdens een rit te paard door een onweer verrast, gaat schuilen bij het liederlijk gezelschap en vat deernis op voor het moederloos deerntje dat er als stoeipoes fungeert. Een humane poging van de ruiter (advocaat) om het meisje, na een vechtpartij met bloedige afloop, uit het milieu te isoleren, lijdt deerlijk schipbreuk. De bullebak die haar drogeert en van haar gunsten leeft, wint het pleit.

Uitgegeven bij: Almo
De orchidee├źnkwekers
Genre: Toneelspel
Voor: 3 dames, 7 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De halfblinde Freek leeft samen met zijn kindse vrouw en al even slechtziende kleindochter Molly op een pover mansardekamertje. Freek en Molly doden de tijd met het kweken van orchideeën onder een dakraam. Hun supporters zijn de dagelijkse bezoekers: Jan de postbode en Lut, de sociale werkster van het OCMW. Freeks zoon, Richard, een parvenu, bekommert zich niet om zijn behoeftige familie. De winter is in aantocht en drie musicerende hippies kraken de rommelzolder naast Freeks woonst. Het zijn vooreerst brutale buren, maar vooral de snuffelige Molly doet daar wat tegen. Freek is in alle staten als de seniele opoe in een giftige nuk zijn mooiste orchidee verwoest.

Uitgegeven bij: Almo
Scherp Zand
Genre: Toneelspel
Voor: 2 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Loet en Zorro leren mekaar kennen als vakantiewerkers aan de kust. Hij is een gewiekste en succesrijke straatventer; haar kraampje, op de uithoek van de zandplaat, floreert minder. Frank, de verwende zoon van de uitbater, wil poen graaien en bovendien het meisje heimelijk misbruiken. Een mondain koppel zonnekloppers van bedenkelijke moraal, pest hautain mee. Zorro neemt het kranig op voor zijn schuchtere collega en ontdekt waarom zij, spijts de verzengende hitte, niet in strandkledij loopt. Loet verbergt angstvallig de littekens van een gezinsdrama. Zorro probeert haar syndroom in een ontroerende stijl te lenigen. Bij een loeiende orkaan gaan snoepstalletjes en strandschermen plat tegen de vlakte, maar de twee twens zijn bij mekaar geborgen.

Uitgegeven bij: Almo
De grog
Genre: Eenakter
Voor: 2 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: 60 min.


Korte inhoud
Een gepensioneerde fabrieksarbeider heeft een afspraak met zijn wettige eega, seksbom in verval, van wie hij sedert jaren gescheiden leeft. Het rendez–vous zou doorgaan in een goor hotelkamertje. Madam laat op zich wachten, zodat de zwaar verkouden brave Jozef tijd te over krijgt om kennis te maken met de pittige hotelhoudster, wier liefdesleven ook niet over rozen loopt. Kerstavond donkert over de stad en zij trakteert haar gefrustreerde cliënt op een sterke grog. De consequenties zijn eerder roerend amusant dan erotisch of dramatisch. Twee eenzame warmhartige mensjes en warme wijn. Nakend feest van het licht in een achterbuurt. Een hongerig ontwakende zuigeling eist voorrang op de sympathieke gezel van mama

Uitgegeven bij: Almo
Muiterij der marionetten
Genre: Eenakter
Voor: 2 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: 50 min.


Korte inhoud
Twee etalagepoppen, van beiderlei kunne, komen stilaan tot leven. Zij leren moeizaam bewegen, spreken, converseren als mensen. Algauw komen ze collegiaal in opstand tegen de etaleur en de gerante. De destinaties wisselen; de tirannen worden mannequins, twee prille burgertjes stappen behoedzaam in een onbekende wereld. Hun ideale planning blijkt meteen naïef te zijn; machtsdrift beiderzijds brengt de harmonie in de verdrukking. Er komt zelfs pesten van. Leven met verantwoordelijkheid is niet altijd leuk. Hart en harses zijn niet van plastic. Bij hun gewezen werkgevers merkten ze al dat menselijke liefde zelden probleemloos is. De emancipatiestrijd van het jonge duo eindigt op match nul.

Uitgegeven bij: Almo
Terug naar boven

Deze pagina is al 2765 keer bekeken.