Secretariaat: Frans Busschots, Houwstraat 109, 2580 Beerzel, Tel: 015/24.79.55, E-mail: frans.busschots@gmail.com

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Hoedemaekers Luuk


Contact en info: Adres: Kakebeekstraat 12 A, 3950 Bocholt Tel: 0479/61.93.10
E-mail: luuk@wol.be Website: http://www.luukhoedemaekers.be
Keizerskerke kiest!
Genre: Komedie
Voor: 10 personen
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Guido Mondelaers is al tientallen jaren burgemeester van de fictieve gemeente Keizerskerke.
Zijn vrouw Lieve vindt dat het nu tijd is voor verandering. Samen met enkele andere ‘gelijkgestemden’ richt ze een nieuwe partij op, het Nieuw Idealistisch Samenwerkingsverbond.

Maar uiteraard komen ook binnen het NIS al snel de ons bekende ingrediënten van zowel oude als nieuwe politieke cultuur bovendrijven: opportunisme, jaloezie, jassendraaierij …

‘Keizerskerke kiest!’ bewijst dat een toneelstuk over dorpspolitiek niet noodzakelijkerwijs een hoge zuurgraad moet hebben of moet druipen van sarcasme. Integendeel. ‘Keizerskerke kiest!’ is een hilarisch stuk, omdat personages en situaties iets over de top getekend zijn zodat het juist weer erg aangenaam wordt om naar de politiek te kijken. ‘Keizerskerke kiest!’ is uit het leven gegrepen, maar uit welk leven?

Verschillende bezettingen zijn mogelijk, zowel 5v/5h als 6v/4h als 4v/6h!

Decor: een tuin met de achtergevel van het huis nog zichtbaar

Uitgegeven bij: De auteur
Met twee aan zee
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Bart Fleerackers wil met een nog op te scharrelen vriendinnetje een weekend doorbrengen in zijn appartement aan de kust. Zijn tweelingbroer Yves, die aan zijn vrouw verteld heeft dat hij naar een congres moet, wil met zijn maîtresse een weekend doorbrengen in datzelfde appartement aan de kust. Marina, de vrouw van Yves, vindt de afwezigheid van haar man een gelegenheid om met haar minnaar een weekend door te brengen in hun appartement aan de kust. Hugo Fleerackers, vader van de tweeling, vindt in een weekend aan de kust, in het appartement van zijn zoons wel te verstaan, de ideale gelegenheid om eens uit te proberen of hij zijn nieuwe secretaresse zou kunnen verleiden. Zoveel volk, zich niet altijd bewust van elkaars aanwezigheid, in één appartement, daar moeten vodden van komen, zeker als oude liefdesaffaires de kop opsteken. Gevolg: persoonsverwisselingen, hartzeer, chantage en meer van dat fraais.

Uitgegeven bij: Almo
Vandenborre
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 5 heren, kinderen figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het gaat niet goed met Karel Schotte: volgens dokter Mattel lijdt hij aan het 'Syndroom van Vandenborre', een psychische aandoening uit de jaren '80 die een aversie voor reclameboodschappen uitlokt. Zijn dochter Soetkin en zijn vriendin Ilse, beiden verslaafd aan de soap 'Studentwatch', blijken te vallen voor de charmes van de knappe, jonge arts.Daisy, Karels ex–vrouw, die hem na de geboorte van Soetkin in de steek liet omdat hij voor zijn carrière als schrijver een commerciële liever dan een literaire richting uitkoos, duikt op. Zij vertelt Karel dat ze zwanger was toen ze bij hem wegging. De reclamepolitie legt een 'cordon sanitaire' rond de flat van de familie Schotte. En Soetkin wil naar bed met één van de politieagenten. Maar dan wordt Karel 'gelukkig' wakker en ziet de wereld er plots weer anders uit. Maar schijn bedriegt wel eens meer.

Uitgegeven bij: Almo
De Rode Duivelinnen Gaan Naar Spanje
Genre: Klucht
Voor: voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De Rode Duivels doen het de laatste jaren niet zo geweldig, dat is algemeen bekend. Maar het nationaal vrouwenvoetbalelftal daarentegen schittert en speelt de zonnepanelen van het dak. Onze Rode Duivelinnen hebben zich in laatste instantie weten te plaatsen voor het Europees Kampioenschap. En dus mogen zij samen met hun Nederlandse trainer Dirk Pisang en de onvermijdelijke bobo's naar Spanje, waar hen niet alleen een resem wedstrijden tegen topteams, misschien zelfs tegen 'den Duits' staan te wachten, maar waar ook een heleboel niet–sportieve verleidingen op de loer liggen. Speerpunten van de Rode Duivelinnen zijn de twee superspitsen Jana Klojomans, bijgenaamd 'de Flosje' en Alexandra Herniakinsky. Ze liggen samen op de kamer in het hotel van de uitgeweken Vlaming, senõr Felipe. Jana is niet bepaald een intellectueel en eerder een losbandig iemand en Alexandra, het tegenbeeld van Jana, is nog niet zo onderlegd in de liefde, toch zeker niet in de liefdespraktijk. Stof genoeg voor een avondje sportief plezier.

Decor: 1. Een hotelkamer

Uitgegeven bij: De auteur
De vrouwen van de quizmaster
Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Maarten de Caboter mag dan wel de bedenker en presentator zijn van zijn eigen succesrijke personalityquiz en door iedereen aanbeden worden, toch is hij een etter. Hij bedriegt zijn kersverse BV–bruid Amalia waar ze bij staat met alles wat een rok draagt, zoals daar zijn, het huishoudhulpje Merel, zijn 'halfzuster' Bo, de bekende presentatrice Mita. Emdécé gebruikt en misbruikt mensen. En hij gokt regelmatig. Verder is hij ook niet vies van enkele lijntjes coke. Maar de schulden stapelen zich op en loontje, in de gedaante van de maffioso Toni Lo Caroni, komt om zijn boontje. Ook het bezoek van zijn schoonouders draagt niet bij tot een serene sfeer, zeker niet als Toni iets - maar wat?– ziet in moeder Martine. Kortom, het wordt een hete en hallucinante middag bij de Caboters, en wie niet door het slaapkamerraam naar beneden geflikkerd wordt, mag van geluk spreken. Maar tot eer en meerdere glorie van de mensheid wordt in de fictieve wereld van ééndimensionale papieren mensjes gerechtigheid snel geschreven en zodus krijgt Emdécé uiteindelijk het deksel op de neus.

Uitgegeven bij: Almo
Gevangene ontsnapt
Genre: Klucht
Voor: 3 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Nog nooit is iemand kunnen ontsnappen uit de plattelandsgevangenis waarvan Fernand De Bleeckere directeur is. Een verdiende promotie naar Vorst of Lantin lijkt er voor hem dan ook aan te komen en het laatste administratief onderzoek is slechts een formaliteit. Maar dan treedt de wet van Murphy in werking. Bert Verelst, een jonge gevangene die werd veroordeeld voor een bankoverval waar hij naar eigen zeggen niets mee te maken had, slaagt erin uit zijn cel te ontsnappen en zich in het huis van Fernand te verbergen. Voor Greta, vrouw van Fernand, hoeft promotie niet zo nodig: zij heeft een relatie met de hoofdcipier. Nadia, de enige dochter van Greta en Fernand, die voor het kerstfeest vanuit Amerika naar huis kwam, wordt halsoverkop verliefd op Bert. En omgekeerd. Wanneer Betty, de zus van Greta, met haar nieuwe vriend Theo opduikt, draait alles in de soep.

Uitgegeven bij: Almo
Gevangene ontsnapt (vrouwenversie)
Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 3 heren, figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Nog nooit is iemand kunnen ontsnappen uit de plattelandsgevangenis waarvan Freya De Bleeckere directrice is. Een verdiende promotie naar Vorst of Lantin lijkt er voor haar dan ook aan te komen en het laatste administratief onderzoek is eigenlijk alleen nog een formaliteit. Maar dan treedt de wet van Murphy in werking. Liesje Verelst, een jonge gevangene die werd veroordeeld voor een bankoverval waar ze naar eigen zeggen niets mee te maken heeft, slaagt erin uit haar cel te ontsnappen en zich in het huis van Freya te verbergen. Voor Geert, de man van Frey, hoeft promotie niet zo nodig: hij heeft een relatie met Marie Bauwens, de hoofdcipier. Nolle, de enige zoon van Freya en Geert, die uit Amerika is komen overvliegen voor het kerstfeest, wordt halsoverkop verliefd op Liesje. En omgekeerd. Wanneer ook nog Benny, de broer van Geert, met zijn nieuwe vriendin Thea opduikt, dan draait alles in de soep.

Uitgegeven bij: Almo
Kabaal in de kleedkamer
Genre: Klucht
Voor: 6 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
'Kabaal in de kleedkamer' is een hilarische klucht, een klucht zoals een klucht zou moeten zijn, een klucht zoals Cooney and Chapman die geschreven hadden willen hebben, in dit geval met een snul, met een arrogante en overspelige regisseur, met drie elkaar–het–bloed–onder–de–nagels–vandaan–pestende topactrices en verder met klassieke ingrediënten: liefde, haat, wraak, seks, jaloezie, chantage, een dominante moeder, persoonsverwisselingen, een wilde achtervolging... Een stuk over toneel, maar voor de verandering geen toneel in het toneel. Het verhaal: Samson Broekx, regisseur van 'Kunst en Kitsj' heeft een revolutionaire aanpak in gedachten bij de start van de repetities van de nieuwe productie: de actrices mogen zelf onder elkaar uitmaken wie van hen de vrouwelijke hoofdrol mag gaan vertolken. De gevolgen zijn niet te overzien. Het gesprek tussen de drie 'ster'–actrices, Marina De Sloovere, Camilla Parker en Venus Willems mondt uit in een veldslag. Uiteindelijk besluiten ze hun lot toe te vertrouwen aan Peterke, de toneelmeester, een snul die nog nooit 'gekernisteld' heeft.

Uitgegeven bij: Almo
Tim Erweten koerst
Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
‘Tim Erweten koerst’ is een pittige klucht, geworteld in oer-Vlaams sportief en cultureel erfgoed: de koers.

Wanneer Guillaume Jonckheere, een zelfverklaard wielermecenas, twee ‘flandriens’, een jongere en een oudere, in huis haalt;
wanneer een belastingcontroleur op zoek gaat naar het zwart geld van die mecenas;
wanneer Yvette, de vrouw van diezelfde mecenas, een apothekeres nota bene, een affaire begint met die controleur;
wanneer een peperduur schilderij vervangen, vervangen en nog eens vervangen wordt;
wanneer de dochter van de mecenas verliefd wordt op de oudere renner en de jonge renner op haar;
wanneer een gestolen wonderpil met bizarre uitwerkingen opduikt;
wanneer de buitenlandse eigenaar van die pil zijn eigendom terug wil

… ja, dan draait natuurlijk alles in de soep … maar … de koers blijft van ons!


Decor: Een chic appartementje.

Uitgegeven bij: De auteur
Verf!
Genre: Klucht
Voor: 5 dames, 4 heren, eventueel figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Jan Vaneyck, een bekend portretschilder, ligt overhoop met zijn getraumatiseerde buurvrouw en haar dochter. Hij moet een triptiek maken voor zijn tante nonneke die niet zijn beste vriendin blijkt te zijn, een portret van en voor een bisschop die liever anoniem wil blijven en een naaktportret voor ene madame Fabienne die haar man wil verrassen. Uiteraard kruisen deze verhaallijnen zich op de meest onmogelijke momenten, met chaos, verkleedpartijen en dies meer tot gevolg.

Uitgegeven bij: De auteur
Arme papa!
Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
René Theuwissen is dood. Hij heeft zijn eigen leven genomen omdat zijn partner Alice en hun thuiswonende dochter Paula hem dat leven onmogelijk maakten. Hij heeft zich uitgekleed en is in zee gewandeld met achterlating van een kort briefje. Op de dag van de symbolische begrafenis - het lichaam van René werd niet gevonden– komt de familie samen in het ouderlijk huis. Tijdens het lezen van de condoleancekaartjes duikt geheel onverwacht notaris Daelemans op. Hij opent het testament van René en tot ieders ontzetting laat René een belangrijke som geld na aan zijn 'vriendin' Andrea en aan zijn tot zover onbekende broer Maurice. Grote consternatie. Wie is die Andrea? En wie is die Maurice? De familie staat voor een raadsel en vooral Alice heeft het er moeilijk mee.

Uitgegeven bij: De auteur
De beroepsfigurant
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 4 heren, figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Luc Versluys vult zijn dagen als figurant in tv-series en films. Vandaag staat hij samen met zijn vrouw Kathleen op de set van ‘De trieste prins Laurens’, een nieuwe Vlaamse dramareeks. Ook Mariska en Bart figureren in deze serie. Voor hen is dat de eerste keer.

Maar de opnamedag verloopt niet vlekkeloos, want botsende karakters en ingewikkelde relaties doen de spanning op de set soms hoog oplopen. Zo kunnen Warre, de hoofdrolspeler, en al zeker Alex, de regisseur van ‘De trieste prins Laurens’, het absoluut niet vinden met Luc, die een zelfgenoegzame etter blijkt te zijn. Mariska en Alex schijnen elkaar nog te kennen van vroeger. Kathleen en Warre worden verliefd. Of niet?

Onder andere heel wat verwijzingen naar film en tv en het bijbehorend BV-schap, maken van ‘De beroepsfigurant’, ondanks de tragiek, een bijzonder plezierig verhaal. Genietbaar theater dus.

Decor: de set van een opnamestudio

Uitgegeven bij: De auteur
Het principe
Genre: Satire
Voor: 0 dames, 1 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Origineel geschreven als monoloog, kan deze tekst ook probleemloos door 3 acteurs gebracht worden. Eugène Daniëls, de megalomane burgemeester–minister van en uit een klein dorp neemt de politieke adviezen uit het werk 'Il Principe' van zijn mentor Niccolò Machiavelli nogal ongenuanceerd en rigoureus ter harte. In een eerste tafereel getuigt Marcel De Beuckelaer, chauffeur, factotum en Daniëls–adept over een 'bijzonder boeiend leven' in dienst van zijn idool en brengt daardoor eerder onbewust de minder fraaie kantjes van zijn heer en meester in beeld. Nadien scheurt Bernard Vanderdoolen, jeugdvriend en oud–medestander van Daniëls verder aan de laagjes arrogante zelfgenoegzaamheid waarmee de Daniëls–mythe gedrapeerd is. Tenslotte ontbloot Eugène Daniëls himself in een apologetisch eindwoord zijn eigen zieke geest en maakt de ontluistering compleet.

Uitgegeven bij: Almo
Het zelfmoordbos
Genre: Toneelspel
Voor: 5 dames, 7 heren, mogelijk figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Al eeuwenlang trekken mensen naar het mythische eiland Hades om er een einde te maken aan hun leven. Touroperator AdMortem heeft een gat in de markt ontdekt en organiseert een kandidaat–zelfmoordenaars one–waytrips naar Hades. Daarvoor heeft de organisatie een landhuis in de buurt van het 'Zelfmoordbos' opgekocht en verbouwd tot het luxueuze hotel 'Styx'. Toeristen die meereizen met AdMortem verbinden zich er contractueel toe om hun reeds langer bestaande zelfmoordplannen op het einde van hun verblijf ook daadwerkelijk uit te voeren, kwestie van de geloofwaardigheid van de touroperator niet in het gedrang te brengen. AdMortem staat op zijn beurt in voor een verzorgde begrafenis– of crematieplechtigheid.

Uitgegeven bij: Almo
De naam van de jonge hondjesmoordenaar
Genre: Thriller
Voor: 3 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In het Benedictijnenklooster waar père Joseph de plak zwaait over een stelletje perverten, pseudo–intellectuele poetsvrouwen en kwaadaardige kokkinnen, gaat de beroemde speurder Daniël Poiseau noodgedwongen op zoek naar een verdwenen manuscript. Maar uiteindelijk wordt hij geconfronteerd met de moordenaar van zovele jonge hondjes, waarvoor hij eigenlijk op de vlucht is. Is het de interieurverzorgster–met–het–uitzonderlijk–dik–gat Maria? Of de basse–classe pater Pierre? Of is het de muzikale pater Dictus? Of de vieze–gedichtjes–schrijvende pater Eugène? En wie is TAFKAP?

Uitgegeven bij: Almo
Basse-classe naar blankenberge
Genre: Moderne tragiklucht
Voor: 8 tot 20 acteurs/actrices
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
‘Basse-classe naar Blankenberge’ is een prettig gestoorde, moderne, interactieve, niet geheel vrijblijvende tragiklucht voor 8 tot 20 acteurs/actrices (min. 4 vrouwen en min. 4 mannen), over liefde en religie, over waarden en normen, speciaal voor groepen die voor één keer net iets meer willen en durven … want in een aantal zaalacties (in het rusthuis, op het strand, in de gevangenis en in de kerk) neemt het publiek actief deel aan de voorstelling!
Eén trein. Twee families, de ene al wat meer gebroken dan de andere. Eén conducteur. Samen op weg naar Blankenberge. Ieder met zijn eigen trauma’s. Iedereen licht tot zwaar beschadigd. Uiteenlopende reisdoelen. Uiteenlopende levens, ervaringen en verwachtingen. Zo’n reis is voor niemand een pretje, niet voor de ‘Backxen’, niet voor de ‘de Strihous’, niet voor conducteur Kristof. Of toch? Spring op de trein en reis mee met dit kleurrijk gezelschap!
Tragikluchten verbinden tragiek met zeer kluchtige elementen.

Decor: een treinwagon


Uitgegeven bij: De auteur
De Godmother
Genre: Moderne klucht
Voor: 5 dames, 5 heren of 6 dames, 4 heren of 4 dames, 6 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
'De Godmother' is een romantische maffiaklucht voor 10 personen. Er zijn altijd 4 mannen en 4 vrouwen nodig. In de originele versie worden 5 mannen en 5 vrouwen opgevoerd, maar ook andere bezettingen zijn dus mogelijk, zowel een met 6 mannen en 4 vrouwen als een met 4 mannen en 6 vrouwen. De verschillende versies zijn verkrijgbaar bij de auteur.
Donna Vita, de Godmother van een kleine maffiafamilie wil dat haar zoon Sonny Carleani trouwt met Isabella Rupo, de dochter van don Pietro, een concurrent in de drugsbusiness. Maar Sonny ziet dat niet zitten. Hij heeft al een lief, Eef, een politieagente notabene. Angelo Michels, capo van de Familie Carleani en RVA-ambtenaar Johnny Gielen spelen een bijzondere rol in deze eigentijdse, hilarische maffiaklucht die o.a. door Opendoek zeer positief beoordeeld werd. ‘De Godmother’ werd/wordt in zijn eerste seizoen op ca. 10 plaatsen in Vlaanderen en Nederland gespeeld.

Decor:een moderne woonkamer


Uitgegeven bij: De auteur
Terug naar boven

Deze pagina is al 5857 keer bekeken.