Secretariaat: Pol Anrys, Carleerstraat 6, 3012 Wilsele, Tel: 016/23.42.48, E-mail: pol.anrys@skynet.be

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

De Kemel Peter


Contact en info: Adres: Gaversesteenweg 234, 9800 Deinze Tel: 0496/52.77.60
E-mail: peter.de.kemel@pandora.be Website: http://www.dkentertainment.beNieuw toneelstuk van 2020.
De reünie
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Zoals in elk bedrijf vind je ook in de firma ‘Excessions’ roddels, verdoken affaires, ongeuite frustraties, geheimen, …

Alleen is geen van deze ooit boven water gekomen. Dit althans tot de reünie vijf jaar na het faillissement van Excessions plaats vindt…

In Maison Madeleine, het vakantiehuis aan zee van magazijnier André, zijn zaakvoerder Paul, de hypocriete onthaalmedewerkster Audrey, de felle Russische, niet op haar mondje gevallen poetsvrouw Aneska, de knappe maar minder snuggere secretaresse Chantal, de louche boekhouder Olivier en diens vrouw Mieke, uitgenodigd voor een reünie.

Wanneer Jeanne, de volkse Oostendse buurvrouw van Maison Madeleine onverwacht binnenvalt en over de personages en hun onderlinge relaties haar ongezouten mening geeft, gaan de poppetjes echt aan het dansen.
Uitgegeven bij: De auteur
't Is weer kiezinge
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Een landelijk dorp ergens in Vlaanderen. De verkiezingen naderen. Groot alarm in het lokaal van de Katholieke Partij wanneer men verneemt dat een jonge man met een nieuwe politieke lijst opkomt en een deel van de grote stemmentrekkers van de katholieke Partij overgelopen zijn naar die nieuwe lijst. De nieuwe lijst wordt door de plaatselijke bevolking zo warm onthaald, dat de nieuwe burgemeester wel eens op hun lijst zou kunnen staan. De soep wordt pas echt heet, als blijkt dat de kandidaat burgemeester van de nieuwe partij verliefd is geworden op de dochter van de kandidaat burgemeester van de Katholieke Partij.

Uitgegeven bij: Almo
Amaar nonkel Astair toch!
Genre: Komedie
Voor: 8 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Astaire Dierickx, weduwnaar en levensgenieter, gaat op aanraden van zijn huisdokter voor observatie naar een ziekenhuis. Hij amuseert er zich kostelijk met zijn kamergenoot Wim'ke en de jonge verpleegster. Tevens kan hij het niet nalaten Soeur Alegonde, de overste van de kliniek, af en toe op stang te jagen. Astaire voelt zich in de kliniek de koning te rijk, tot de dokteres waar hij bij in behandeling is, hem het pijnlijke nieuws komt vertellen dat hij longkanker heeft. Vanaf het ogenblik dat zijn familie dit te weten komt, scharen ze zich rond zijn ziekbed om te voorkomen dat zijn fortuin hen zou ontglippen. Astaire heeft echter andere, grootse plannen met zijn fortuin. Ondanks de eerder dramatische thematiek een zeer grappige komedie.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Een scheef huishouden
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Robert Maes is zaakvoerder van een groot lingeriebedrijf. De zaken gaan niet zo best, de zaak dreigt zelfs failliet te gaan. Vrouwlief, Cécile, heeft wel verstand van zakendoen, maar is een grote flop in het huishouden. Hun leven krijgt een totale omwenteling wanneer Cécile Robert het voorstel doet om van job te wisselen. Met de hulp van haar nieuwe secretaris, de homofiel Charel, slaagt ze erin binnen de kortste keren de zaak om te toveren tot een bloeiend bedrijf. Tussen zijn huishoudelijke taken houdt Robert zich bezig met allerlei spelletjes met zijn, ondertussen door zijn vrouw ontslagen secretaresse Inge, en zijn buurvrouw Janet. Beiden amUseren zich rot in hun nieuwe job, tot Robert zijn dochter terugkomt uit Schotland met een niet alledaags cadeau.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Luizenissen
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Fons Van Lierde leeft na de dood van zijn vrouw als kluizenaar. Op een nacht breekt de zestienjarige Saskia, ontsnapt uit een jeugdinstelling in het dorp, bij hem in. Fons heeft meteen door dat er geen kwaad in haar schuilt en biedt haar een onderduikadres aan tot groot ongenoegen van zijn dochter, die denkt dat hij een relatie heeft met een minderjarige. Ook buurvrouw Angèle is allerminst ingenomen met de gang van zaken, daar zij een oogje heeft op Fons. Alles krijgt een dramatische wending wanneer blijkt dat schoonzoon Arie, eerste schepen in het dorp, het huisje van Fons wil laten onteigenen om er sociale appartementen te bouwen. De bouw moet zijn visitekaartje worden voor de naderende verkiezingen. Daar Fons van geen onteigening wil horen, dreigt er een grote crisis binnen de relatie met zijn dochter. Zijn schoonzoon gaat daarin zover dat hij haar laat kiezen tussen hem of zijn vader.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Mijn Marie is partie
Genre: Komedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Marcel en zijn vrouw besluiten tijdens de zomervakantie niet op reis te gaan. Ze krijgen van een op doorreis zijnde Nederlander, Kees, de vraag of hij enkele dagen in hun achtertuin mag kamperen met zijn caravan. Het voorstel wordt aanvaard en even later verschijnt ook de dochter van de Nederlander, Rietje. De Nederlander plaatst niet alleen zijn caravan in Marcel zijn tuin, maar schaakt korte tijd later ook zijn vrouw, Marie. Rietje ziet het niet zitten bij haar vader in de caravan en neemt intrek bij Marcel op wie ze prompt verliefd wordt. Dees, de wat oudere buurman van Marcel, kan niet meer volgen bij al die moderne opvattingen rond het huwelijk en vindt partnerruil helemaal niks. Wanneer tante Koralie, een oude, oerconservatieve, maar steenrijke tante van Marcel op bezoek komt, kan ze maar beter niet op de hoogte geraken van hun seksspelletjes. Dees neemt snel de rol van huisknecht aan en probeert de juiste man bij de juiste vrouw te houden.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Onze bompa wordt punker
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
In het huisgezin van Jeanne, de dochter van bompa Gerard, hebben de discussies tussen haar en haar twee puberdochters een absoluut hoogtepunt bereikt. Na de zoveelste discussie over de opvoeding, neemt Jeanne haar koffers en trekt het huis uit. Marc, de tienjarige gehandicapte zoon, trekt aan de alarmbel bij bompa Gerard. Deze beslist om zijn intrek te nemen bij zijn kleinkinderen en de huishoudelijke taken op zich te nemen. Al vrij snel komt bompa Gerard in botsing met de totaal verschillende levensopvattingen van zijn kleinkinderen. Zal bompa Gerard zijn kleinkinderen op andere gedachten weten te brengen? Of zullen zijn kleinkinderen bompa Gerard op andere gedachten weten te brengen? 'Onzen bompa wordt punker' vertrekt vanuit een dramatisch gegeven, maar groeit, door de manier waarop bompa Gerard de zaak aanpakt, al vrij snel uit naar een stuk waarin de lach centraal staat.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Toetjes
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 2 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Filiep en Annabel lijken op het eerste gezicht gelukkig getrouwd. Maar wat blijkt? Filiep houdt er drie minnaressen op na en Annabel heeft een minnaar. Wanneer door een stom toeval zowel de minnaressen als de minnaar op hetzelfde ogenblik bij Filiep en Annabel thuis verschijnen, gaan de poppetjes aan het dansen. Mariette, de meid des huizes, moet er nu maar zien voor te zorgen dat alles toch een happy end krijgt. Een knettergekke komedie vol persoonsverwisselingen, tekst– en situatiehumor en misverstanden.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Uitgesteld
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het stuk speelt zich af in een parochiezaal ergens te lande waar toneelbond 'Hoger Op' de repetities aanvangt voor hun jubileumstuk 'Sla maar met de deuren', geschreven door een plaatselijk auteur naar aanleiding van hun 50–jarig bestaan. Het wordt een productieproces dat van meet af aan af te rekenen krijgt met tal van tegenslagen. De regisseur komt niet opdagen omdat hij bij de andere toneelvereniging in het dorp een betere vergoeding krijgt, de plaatselijke afdeling van de K.V.L.V. komt hen storen omdat zij er hun wekelijkse kookles houden, liefdesperikelen binnen de groep zorgen er dan weer voor dat de hele rolverdeling door elkaar moet worden gehaald, ... Wanneer al deze obstakels uit de weg zijn geruimd, blijkt de tekst, geschreven door een leraar van het eerste leerjaar van de plaatselijke gemeenteschool, kant noch wal te raken. De meningsverschillen tussen de oudere, gezagdragende leden van de toneelbond, en de jonge, naar vernieuwing strevende spelers, zorgen ervoor dat verder repeteren zo goed als onmogelijk wordt. De toneelbond ziet zich genoodzaakt hun productie 'uit te stellen'.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
De die van den socialen hoek
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het stuk speelt zich af in een sociale wijk, in een achterbuurt van een grootstad. Simonne baat er, zoals de traditie het wil, de kruidenierswinkel van haar moeder Germaine uit. De komst van een Colruyt en het groot aantal vreemdelingen in de buurt, hebben ervoor gezorgd dat de winkel verlieslatend dreigt te worden. Germaine wil echter dat de winkel, een erfenis van haar moeder, open blijft, al is het maar om de voortzetting van de traditie. Kleindochter Inge ziet het niet zitten om die traditie voort te zetten en om te blijven omgaan met mensen van een lage sociale klasse. Ze wil naar de universiteit om zo hoger op de sociale ladder te geraken. Al vrij snel zal ze tot de conclusie komen dat, wie in een bepaalde sociale klasse van de maatschappij geboren wordt, deze niet zo snel kan ontvluchten. Een op het eerste gezicht vrij dramatische thematiek krijgt, door de ironische aanpak van de auteur, een luchtige ondertoon waardoor de lach nooit ver weg is.

Uitgegeven bij: Toneelfonds J. Janssens
Terug naar boven

Deze pagina is al 6927 keer bekeken.