Secretariaat: Pol Anrys, Carleerstraat 6, 3012 Wilsele, Tel: 016/23.42.48, E-mail: pol.anrys@skynet.be

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Vlaamse Toneelauteurs vzw

Anrys Pol


Contact en info: Adres: Carleerstraat 6, 3012 Wilsele Tel: 016/23.42.48
E-mail: pol.anrys@skynet.be Website: http://www.breakaleg.beNieuw toneelstuk van 2020.
Op het verkeerde been
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Angelique is 40 jaar en wanhopig op zoek naar de liefde. Ze woont op een oude boerderij in de Zwitserse Alpen samen met haar vader waar ze voor zorgt. Op een namiddag maakt ze zich klaar om samen met haar boezemvriend Angelo naar het jaarlijks grote carnavalbal in het dorp te gaan. En dit jaar heeft Angelique zich verkleed als man en Angelo als vrouw en gaan ze als verkleed koppel voor de hoofdprijs.

Vlak voor ze naar het bal willen vertrekken belt er echter iemand aan de deur en als Angelique, verkleed als man de deur gaat open doen blijkt daar haar internetdate voor de deur te staan … tevens de baas van Angelo die zich ongewettigd ziek heeft laten verklaren om naar het bal te kunnen gaan.

Noodgedwongen moet de als vrouw verklede Angelo voor Angelique doorgaan en de avances van zijn baas ondergaan en Angelique zelf wordt zo in de rol van Angelo gedwongen. Een aantal onverwachte bezoekers, de boerderij die een fortuin waard blijkt te zijn en heel veel liefdesperikelen waarbij iedereen wel eens op het verkeerde been wordt gezet zorgen voor vaak hilarische situaties en maken daardoor van “Op het verkeerde been” een heerlijke komedie.


Uitgegeven bij: De auteur

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Comme chez Swa
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 2 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Het stuk speelt zich af in de keuken van het restaurant 'Comme Chez Swa' in Knokke, waarvan François (Swa) Nicolaes, grote bewonderaar van Jack Nicholson, de 'chef' is. Om een erfenis van ruim anderhalf miljoen euro te kunnen opstrijken, is hij verplicht te trouwen met Geraldine de Betancourt, een onaantrekkelijke, oude vrijster van adel. Swa is echter smoorverliefd op Claudia, de knappe dienster, en onder haar druk haalt hij een huurmoordenaar in huis om Geraldine van kant te maken en zo toch aan z'n anderhalf miljoen te geraken. Als de huurmoordenaar komt opdagen, blijkt het een Italiaan te zijn die bovendien wordt verward met de lang verwachte hulpkok. In een kluwen van intriges komt François, 'Jack', Nic(h)olaes(on) uiteindelijk als overwinnaar tevoorschijn.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De zevende zonde
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Eddy verschijnt aan de hemelpoort nadat hij tijdens het plegen van overspel op een nogal domme manier om het leven is gekomen. In de gerechtszaal aan de hemelpoort passeert zijn losbandig leven de revue in een proces waarin zijn schoonmoeder, als afgevaardigde uit de hel, als openbaar aanklager fungeert. Als hij op het einde van zijn proces naar de hel wordt verbannen, wordt hij echter badend in het zweet wakker. Het was gelukkig maar een droom...of toch niet...? Die middag moet Eddy met zijn vrouw en dochter gaan eten bij de toekomstige schoonouders van zijn dochter, voor een eerste kennismaking. Als hij daar aankomt blijken tot zijn verbazing heel wat personages uit zijn droom echt te bestaan en beginnen de gebeurtenissen die daar die middag plaatsvinden akelig nauwkeurig te lijken op wat zich in zijn droom heeft afgespeeld. De knotsgekke komedie speelt zich voor de pauze af in de gerechtszaal van de hemel en na de pauze in het appartement van de toekomstige schoonouders van zijn dochter.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Handen omhoog!
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Dit stuk is gebaseerd op mijn ervaringen bij het bijwonen van de jaarlijkse toneelproductie van de gevangenen in een Vlaamse gevangenis. Telkens weer denk ik, 'Hier zou nu maar één iemand het in zijn hoofd moeten halen om de toeschouwers te gijzelen'... In 'Handen Omhoog' geeft Véronique, pennenvriendin van Jos, een 'zware jongen', vroeger dan afgesproken het sein voor een gijzeling van de toeschouwers. Carla, vrouw van Jos, en Jos zelf, die het complot hebben beraamd om Jos 'vervroegd' vrij te krijgen, kunnen niets anders dan te vroeg de gijzeling starten. Dit zorgt er voor dat alles in het werk moet worden gesteld om de cipiers, die buiten de zaal de wacht houden, geen argwaan te doen krijgen en dus moet het toneelstuk dat begonnen is worden uitgespeeld. Toeschouwers die slag om slinger hun handen omhoog moeten steken, acteurs die compleet in de war geraken, de souffleur die de wanhoop nabij is, echte revolvers worden verward met speelgoedrevolvers... Dit alles maakt er een swingende, soms hilarische, maar ook spannende interactieve komedie van...

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Kuuroord Fontina
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 5 heren, 6 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Tina en Fons hebben al hun geld gestoken in een kuuroord dat echter financieel op de klippen dreigt te lopen. Hun laatste hoop ligt in de komst van een beroemdheid die incognito naar hun kuuroord komt. Omdat ze echter zonder personeel zitten en dat niet aan hun gasten willen laten merken, creëren ze twee fictieve medewerkers in het kuuroord, nl. Frans, de tweelingbroer van Fons en Els, de tweelingzus van Tina. Zonder dat Fons en Tina het weten heeft zich echter een medewerkster van kuuroord Andromeda, de grote concurrent, ingeschreven voor de kuur en zij probeert met alle mogelijke middelen kuuroord Fontina te boycotten. Als de gasten op het verkeerde been worden gezet door de aanwezigheid van Frans en Els en zij er van overtuigd zijn dat Frans is vermoord als die niet meer komt opdagen, lijkt het einde van kuuroord Fontina nabij. Naast de strijd om het bestaan van kuuroord Fontina speelt zich bovendien ook nog de strijd van de 'kuurders' tegen de weegschaal en het ongezond leven af.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Martha en Mathilda
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Martha en Mathilda zijn twee zussen op leeftijd die een oubollig hotelletje runnen, dat deel uitmaakt van een grote, oude boerderij. Omdat ze diep in de schulden zaten, verkochten ze die boerderij echter 20 jaar geleden aan een notaris op lijfrente, onder de voorwaarde daar te mogen blijven zolang ze leven. Wat niemand weet, is dat beide zussen op de grote zolder een cannabisplantage uitbaten met de bedoeling op korte tijd een kapitaal te verdienen waarmee ze een rustige oude dag kunnen slijten op een zonnige bestemming. De 'grote' dag waarop de oogst zal worden opgehaald door een dealer en ze zullen worden uitbetaald, is nabij. Maar net die week logeert in het hotelletje een groep wielertoeristen, komt de deadline voor de cannabisoogst door technische problemen in het gedrang en komt de notaris de boerderij opeisen. Wetende dat de zussen met hun 'wiet' experimenteren in de keuken van het hotel, dat de kibbelende wielertoeristen op 'alle' manieren elkaar de loef proberen af te steken, de dealer niet zo zuiver op de graat is en de notaris niet uit het hotel is weg te slaan zolang hij/zij haar zin niet krijgt, mag je je met Martha en Mathilda verwachten aan een cocktail van komische, soms spannende en vaak hilarische situaties.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Per(r)ongeluk
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 3 heren, 2 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Frederik en Isabelle hebben op het laatste perron van het station, perron 12, ruzie over hun toekomstig huwelijksfeest. Kwaad omdat ze haar zin niet krijgt, gooit Isabelle haar dure verlovingsring die ze van Frederik heeft gekregen weg over de balustrade aan de rand van het perron. De ring komt terecht op een lager gelegen braakliggend stuk terrein waar een aantal clochards en bedelaars huizen onder de twee bruggen van het station. In de buurt wordt dit terrein, perron 13 genoemd! Als Frederik even later op het terrein verschijnt om de ring te zoeken, blijkt deze onvindbaar. Tijdens het zoeken naar de ring, leert hij de mensen die onder de brug huizen kennen. Er zijn de oude Staf en zijn blinde broer Louis die onder brug 1 huizen en Rita en Vanessa, twee onbetrouwbare bedelaarsters en Suzy, een 18–jarig hoogzwanger meisje die onder brug 2 verblijven. Wie heeft die ring? Komt het nog goed tussen Frederik en Isabelle? Wanneer bevalt Suzy? Slagen Rita en Vanessa er in om Staf en Louis van het terrein weg te pesten en zo de alleenheerschappij over perron 13 te bekomen? Heel wat vragen dus die een antwoord vinden in deze romantische komedie die ontroert, maar ook spannend of heel grappig is!

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Te laat!
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 3 heren, 0 figuranten, (Iedere acteur speelt dan 4 à 5 personages, maar je kan ook heel wat meer acteurs aan bod laten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Eva, een bejaarde vrouw, zit in de kerk vóór de begrafenis van haar man samen met haar kleindochter (of kleinzoon) te wachten tot de begrafenisondernemer aankomt met de kist.
Eva vertelt in zes taferelen vol liefde over het leven met haar man en hoe hij er in slaagde steeds te laat te komen … ook nu weer, op zijn eigen begrafenis !

Decor: Eén neutraal decor dat door veranderende belichting en het (ver)plaatsen van stoelen en tafel(s) eenvoudig en snel in een andere locatie kan worden omgetoverd.

ÉÉNAKTERS:
Alle zes de taferelen uit “Te laat !” zijn perfect apart speelbaar als korte eenakter zonder dat je de inhoud van de andere taferelen nodig hebt.

Duur: 15 à 20 minuten per stuk

• Verliefd !: 5 d – 3 h
• Huwelijksviering ! : 4 d – 3 h
• Kampioen !: 4 d – 2 h
• Verjaardag !: 3 d – 2 h (+ fig.)
• Pensioen !: 4 d – 2 h
• Rustoord !: 3 d – 1 hUitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Vier op een Rij
Genre: Komedie
Voor: 5 dames, 4 heren, X figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Dit is hetzelfde werk als "Handen Omhoog"

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Wanda's bonte was
Genre: Komedie
Voor: 4 dames, 6 heren, figuratie
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Wanda is een jonge vrouw met een bewogen verleden die een gevangenisstraf uitzit omwille van illegale straatprostitutie en het dealen van drugs. Na reeds twee eerder mislukte pogingen tot voorwaardelijke invrijheidstelling krijgt ze nu, met 3 jaar cel achter de rug, haar laatste kans om 2 jaar vroeger dan voorzien vrij te komen. De voorwaarde om definitief vrij te komen is dat ze een job heeft die ze minstens een maand lang behoudt en dat ze die maand ook onberispelijk door het leven gaat.
Wanda gaat aan de slag bij een oude tante van haar in een verouderde wasserette die op sterven na dood is en vóór het einde van de maand zijn deuren dreigt te sluiten. Als na een paar dagen haar ex-pooier en –dealer weer opduikt om Wanda weer voor zijn kar te spannen en nog wat later haar ex-celgenote uit de gevangenis ontsnapt en zich bij Wanda komt schuilhouden, is het dek helemaal van de dam en dreigt Wanda binnen de kortste keren terug achter de tralies te vliegen.
Wanda is echter geen katje om zonder handschoenen aan te pakken en is vastbesloten om haar laatste kans om definitief vrij te komen met beide handen te grijpen.
Zij probeert op haar manier de wasserette te “pimpen” en zo nieuwe klanten te werven, van haar ex-pooier af te raken, haar “vriendin” uit de klauwen van de politie te houden en tussendoor nog een paar persoonlijke problemen van Richard, de enige vaste klant van de wasserette, op te lossen.
In een omgeving vol wasmachines, strijkijzers, wasgoed, waspoeder, water en schuim, leidt dit onvermijdelijk tot knotsgekke en hilarische situaties en een regelrechte aanval op uw lachspieren.

Decor: 1

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
In de sacoche
Genre: Klucht
Voor: 6 dames, 3 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Max is een brave man, die een schoenmakerij uitbaat waar ook lederwaren en handtassen te koop zijn. Na het overlijden van zijn ouders, heeft hij via internet een vrouw, Barbara, gezocht en is hij daar mee getrouwd. Zodra zijn handtekening is gezet, blijkt zijn Barbara echter een kreng te zijn, die enkel op zijn geld uit is en die nog een dochter uit haar hoed tovert die bij hen komt inwonen.
Als Max na een weekendje vissen thuiskomt, blijkt de schoenmakerij in de kelder te zijn gedumpt en is de winkel omgetoverd in een ‘handtassenwinkel’. Bovendien wil Barbara ook nog een exclusief contract met ‘Handtassen Delvaux’ binnenhalen. Daarvoor moet alles wijken en moet ook Max willens nillens meedraaien.
Onder impuls van zijn beste vriendin Virgenie, komt Max in opstand en ze proberen de plannen van Barbara te boycotten. Max ensceneert een ontploffing in zijn kelder en doofheid bij zichzelf. Zo moet hij niet langer naar de bevelen van Barbara luisteren, komt hij dingen te weten die niet voor zijn oren bestemd zijn en loopt zijn rol als portier in de winkel danig in het honderd.
Als ook nog het winnende lottoformulier van Virgenie en Max in één van de ‘sacochen’ blijkt verzeild te zijn geraakt, er valse Delvaux-inspectrices verschijnen, de echte inspectrice maar niet komt opdagen en Barbara een minnaar blijkt te hebben, vallen we van de ene verassing in de andere, in deze hilarische klucht.

Decor: één

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De kat in de kelder
Genre: Tragikomedie
Voor: 5 dames, 4 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Majoor Evarist Tanghe laat zeer tegen de zin van zijn “zure” zus Serafine, het kansarme gezin De Cat tijdelijk in de kelders van zijn huis wonen in afwachting van een sociaal appartement.

Het gezin De Cat dat bestaat uit vader Felix, moeder Sylvia, dochter Kim en grootmoeder Madeleine trekt aanvankelijk met tegenzin in bij de majoor maar dat slaat helemaal om als blijkt dat het huis van de majoor grenst aan een bankgebouw.

Felix ziet zijn kans op de “jackpot” schoon en besluit een tunnel te graven van in de kelder bij de majoor tot in de kelders van de bank waarin zich de kluizen bevinden. Het wordt uiteraard een hachelijke onderneming om dit te doen zonder dat de majoor en zijn zuster dit merken. Waar moeten ze met de aarde uit de gegraven tunnel naar toe, hoe verbergen ze de toegang tot de tunnel voor nieuwsgierige blikken, hoe maskeren ze het lawaai van de drilboor die er aan te pas komt … ? Uiteraard leidt dit hilarische situaties als blijkt dat grootmoeder Madeleine af en toe verrassend uit de hoek komt, dat Kim verliefd wordt op Sven die te pas en te onpas in de kelder opduikt, dat Kim de majoor in hoge mate opwindt, dat Serafine op zoek is naar haar kat die blijkbaar spoorloos in de kelder is verdwenen, dat er een heus drumstel aan te pas komt om het geluid van de drilboor te overstemmen …

Maar uiteindelijk lijken Felix en zijn gezin in hun opzet te slagen … maar op dat moment ontdekt Serafine de tunnel en haar dode kat en moeten ze Serafine gevangen houden en als Madeleine uiteindelijk het leven laat zitten ze bovendien nog met een lijk opgescheept.

En wat dan met Sven die twijfelt tussen zijn verliefdheid voor Kim en het rechte pad en met de majoor die op zijn beurt verrassend uit de hoek komt ?

Uitgegeven bij: De auteur

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
De klokkenluiders
Genre: Tragikomedie
Voor: 3 dames, 3 heren
Duur: 90 minuten


Korte inhoud
Op uitnodiging van haar jeugdvriend Gilbert die koster is in de gemeente, bekijkt Justine op een zomeravond in augustus de vallende sterren vanuit de kerktoren. Terwijl ze in de sterrenkijker van Gilbert kijkt ontdekt ze dat ze daarmee ook in haar eigen huis kan kijken en ziet ze op dat moment ook iets wat haar totaal van slag brengt.

Een jaar later wordt haar man Eric 65 jaar , toevallig op de avond waarop de vallende sterren halfweg augustus jaarlijks heel goed en talrijk te zien zijn. Justine organiseert die avond voor haar man een verrassingsfeestje in de kerktoren. Op dat feestje zijn buiten Eric en zijzelf haar beste vriendin Laura, haar dochter Eline, haar schoonmoeder Octavia, Gilbert en Bagrat, een Georgische vluchteling die bij Gilbert inwoont en kok van dienst is, aanwezig.

Wat aanvankelijk een heel leuk feestje lijkt, ontaardt echter snel in een nachtmerrie voor een aantal van de aanwezigen. De 150 trappen naar de toren, Bagrat die wel heel rare Georgische specialiteiten klaarmaakt en de kerkklokken die eigenlijk niet mogen geluid worden, zorgen voor heel wat hilariteit in een erg spannend en meeslepend verhaal.

Decor: Eén decor.

Uitgegeven bij: De auteur

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
O(p)paal
Genre: Tragikomedie
Voor: voor: 2 dames + 2 heren + 6 kleinere rollen v
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Mia en David zijn ruim 20 jaar een "gelukkig" getrouwd stel. En waar iedereen de porseleinen bruiloft met een feestje in de verf zou hebben gezet, is dit niet het geval bij Mia en David. Voor Mia staat heel haar huwelijk in het teken van het getal "21". En zijn ze niet toevallig op 21 december getrouwd? Op 21 december van dit jaar vieren ze wel hun huwelijksverjaardag, hun "Opalen" bruiloft. Mia wil er een grootse gebeurtenis van maken.

David gaat door het leven met één doel voor ogen: beroemd worden! De enige weg daar naar toe is voor hem een wereldrecord vestigen dat wordt opgenomen in het Guinness World record book. De wereld stort voor hem in als blijkt dat zijn recent gevestigd wereldrecord "spruitjes eten" op de valreep nog verbeterd werd zodat hij, na reeds ettelijke andere mislukte pogingen, niet in de kersverse versie van het boek is opgenomen. David gaat op zoek naar een andere "specialiteit" waarvan hij het wereldrecord nog dit jaar kan breken zodat hij in de volgende uitgave van het boek wordt opgenomen. Zijn keuze valt daarbij op het wereldrecord paalzitten!

Mia is de wanhoop nabij, op 21 december, "haar" opalen bruiloft komt steeds dichterbij?

Decor: 1

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Onvergetelijk
Genre: Tragikomedie
Voor: 1 dames, 0 heren, meerdere figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Margriet is een volkse vrouw die geniet van het leven. Doch, er schort iets: ze loopt soms de verkeerde straat in of zoekt soms naar iets dat ze niet meer vindt. De dokter maakt duidelijk waar ze aan toe is: Alzheimer zal haar verdere leven bepalen. De aanvankelijk grappige situaties met ‘hulpmiddeltjes’, deinen uit in momenten waarop ze zich moet verantwoorden bij de politie omwille van haar vreemd gedrag. Margriet belandt in de dagopvang van een instelling. Haar entree als nieuwkomer en de Bingo- en Twisterspelletjes die ze met haar lotgenoten speelt, leveren een schitterend ‘het leven zoals het is in de zorginstelling’ op. Met medebewoner Fonske, begint ze zelfs een romance, tot wanhoop van diens vrouw.
De dementie knaagt genadeloos voort en de ‘grijze brij’ in haar hoofd, zoals Margriet het zelf noemt, wordt groter. In een ontroerende (gezongen) brief aan dokter Alzheimer, vraagt ze om zo lang mogelijk de mooie dingen helder te mogen beleven. De herinnering aan haar overleden echtgenoot Maurice, die voor haar op hun huwelijk een eigen versie van ‘Unforgettable’ (‘Onvergetelijk’: een begrip met een erg dubbele betekenis) zong, is er daar één van. Voor ze totaal afhankelijk wordt, besluit ze in een helder moment, dat ze haar laatste levensfase op een zinvolle manier wil invullen…
Decor: één neutraal decor, dat door belichting en het (ver)plaatsen van meubilair, snel in een andere locatie kan worden omgetoverd.

Uitgegeven bij: Almo

Beschikbaar in de digitale uitleendienst
Het oneindige verhaal
Genre: Jeugdtoneel
Voor: 0 dames, 3 heren, 40-tal figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
De jongen Bastiaan wordt op school gepest omdat hij dik en onhandig is. Op een dag stormt hij schuilend voor de regen en een aantal pestkoppen een boekenwinkel binnen. Na een tijdje verdwijnt hij weer met een geheimzinnig boek met als titel 'Het oneindige verhaal'. Hij verstopt zich met dat boek op de zolder van de school en begint te lezen. Daar leest hij over het rijk Fantasië en de Kleine Keizerin. Zij worden in hun bestaan bedreigd door het steeds oprukkende Niets. Atréjoe, door de Kleine Keizerin uitverkoren om een redmiddel te zoeken, gaat op avontuur naar iets of iemand die Fantasië kan redden. Uiteindelijk blijkt de enige die Fantasië kan redden, Bastiaan zelf te zijn, die zo opgaat in het verhaal dat hij er zelf in terecht komt. Eens in Fantasië terecht gekomen, wordt hij als een held onthaald. Maar na een tijdje neemt het verhaal een rare wending en blijkt het voor Bastiaan niet zo eenvoudig om naar zijn eigen mensenwereld terug te keren.

Uitgegeven bij: Almo
Het woeste woud
Genre: Jeugdtoneel
Voor: 9 dames, 5 heren, 0 figuranten
Duur: Avondvullend


Korte inhoud
Wannes is een jongen die stottert en daarmee op school gepest wordt. Op een morgen wordt hij gewekt door mevrouw Stippel, een uit de kluiten gewassen lieveheerbeest, dat op de vlucht is voor Taah, de heerseres van Het Woeste Woud. Mevrouw Stippel heeft een kistje bij dat ze van Taah gestolen heeft en van grote waarde lijkt te zijn voor Taah, die het per se terug wil. Wannes, Sam, de jongen die hem steeds pest, Lies, een nieuw meisje op school en mevrouw Stippel dringen Het Woeste Woud binnen. Daar beleven ze een akelig avontuur. Ze geraken slaags met levende bomen en monsters die onder Taah's heerschappij dienen. Ze maken kennis met Petronella en Pandora Piering, een merkwaardige regenworm met twee koppen, die hen van groot nut blijkt te zijn in de ultieme confrontatie met Taah.

Uitgegeven bij: Almo
Terug naar boven

Deze pagina is al 13321 keer bekeken.